Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

18 Eyl 2015

Güney Fransa'nın en güzel kıyıları: Cassis ve Calanques Milli Parkı

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Güney Fransa  Provence bölgesi "Cote d'Azur" kıyıları tüm dünyanın şık ve pahalı sahil kasabalarıyla tanıdığı popüler bir bölge. St.Tropez. Cannes. Nice ve diğerleri... festivaller partiler pahalı oteller zengin ve ünlü insanlar hep bu imajın bir parçası. Oysa biraz batıya gidildiğinde Güney Fransa'nın en güzel sahilleri sakin balıkçı kasabalarıyla iç içe sade ve doğal bir hayat vaat ediyor. Muhteşem denizin ve eşsiz bir kıyı formasyonu olan "Calanque"ların yeşilin en güzeliyle harika birlikteliği alçak gönüllü sevimli bir sahil kasabası olan Cassis'te bir araya geliyor.
Marsilya'dan başlayıp Cassis'te sona eren 20 kilometrelik milli parkın karstik yapısının su ve rüzgarla asırlar süren buluşması Calanques* olarak adlandırılan muhteşem koyları, yüksek kayalıkları ve minik kumsalları meydana getirmiş. Olağanüstü güzellikteki bu coğrafya bugün tüm dünyadan doğa severleri ve özellikle sporcuları kendine mıknatıs gibi çekiyor. Doğa yürüyüşleri ve tırmanma başta olmak üzere kano ve yelken en popüler olanlar, bu arada bisikleti de unutmamak lazım.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Marsilya'dan yola çıkıp Cassis yönünde ilerlerken yeşil hiç bitmiyor. İlk önce sahilden uzaklaşan A50 otoyolu yeşil ve sarının kaynaştığı tarlalar ve bahçelerin arasından dosdoğru Cassis'e iniyor.

Güneşin Kasım ayına kadar parıltısını kaybetmediği sahillerde yazın son günlerine kadar deniz suyu hala sıcak. Kışın sessizliğe bürünen Cote d'Azur Mayıs başında yavaş yavaş haraketliliği yakalamaya başlıyor, bisikletçiler yolları dolduruyor. Tekne gezileri yeniden başlıyor.

denizmontreal.blogspot.com

Bu keyifli yolculuğun sonunda kasabanın girişinde arabayı güvenli bir şekilde park etmek istiyoruz. Büyükçe ve güvenli bir yer olarak gözüken "Mimosas Carpark" iyi bir seçenek. Bir kaç dakika sonra Cassis'in sevimli sokaklarında fotoğraf çekerek dolaşıyorum.

denizmontreal.blogspot.com

"Place de Republique" sahile inen sokakların birleştiği gölgeli tipik bir meydan. Tarihi çeşmenin hemen arkasındaki sevimli dükkanlar keşfe değer.  Mis kokulu sabunların, "provence" tarzı ev eşyalarının satıldığı dükkanlar. Elbette pastane/fırın ve dondurmacılar en kalabalık olanlar.

denizmontreal.blogspot.com


denizmontreal.blogspot.com

Cassis eski bir liman kasabası olsa da provence karakterini gösterişli bir şekilde taşıyor. Kasabanın taş sokakları ve pastel renklerden şaşmayan evleri güzel bir harmoni oluşturuyor. Sahile inen sokaklar kasabanın yerlilerinin akşam üzeri bocca oynadığı küçük parka açılıyor.

denizmontreal.blogspot.com

İrili ufaklı rengarenk balıkçı teknelerinin kartpostal misali manzarasını sevdim. Yan yana sıralanan balık restoranlarının rıhtıma taşan şemsiyeli gölgelikli bölümleri tıka basa dolu. Cassis'te neler yapmalı sorusunun lezzetli bir cevabı var,  balık yemek. Sıcakkanlı provence ahalisinin neşeli sohbetleri kahkahaları kulaklarımızda rıhtıma bağlı balıkçı teknelerini seyrederek kısa bir tur attıktan sonra gözümüze kestirdiğimiz bir mekana oturduk.

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem
Restaurant Grand Bleu Cassis  
Şişte karides ve beyaz etli bir akdeniz balığı yanında ise kocaman bir salata. Servis hızlı. Boşalan masalar hızla doluyor;  "Le Grand Bleu" sanırım buradaki en popüler mekanlardan biri.

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem

Cassis'i ve Calanques koylarını denizden seyretmek için sabırsızlanıyorum. Tekne turlarını oldum olası çok severim. Deniz veya göl, ne olursa olsun suyun üstünde olmanın keyfi bir başka. Hele bir de böyle eşsiz güzellikteki kıyılar olunca.

Süresi 45 dk.dan başlayıp 1.5 saate kadar uzayan "Calanques" turlarının fiyatları 16 - 22  € arasında. 10 yaş altı için ise 9 € başlayan indirimli fiyatlar uygulanıyor.

Benim seçtiğim turda sadece ilk 3 calanque koyu geziliyormuş. Tabi sonradan pişman oldum uzun olan yani 1,5 saatlik olanı seçmediğim için, umarım bir sonraki Cote d'Azur gezisinde eksiklerimi tamamlarım. 


denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem


Calanques Milli Parkı,  Marsilya ile Cassis arasında yer alan olağanüstü güzel ve farklı 9 koyun ardı ardına sıralandığı kayalık ve vahşi bir sahili kapsıyor. Bu turda göreceğimiz koylar Port Miou, Port Pin ve En Vau. 

Teknemiz limanı yavaş yavaş terk ederken suyun temiz görüntüsüne şaşırdım. Birkaç metre sonra suda oynaşan balıklar herkesi neşelendirdi, büyüklüklerine bakılırsa buralarda balıkçılık yapmak cazip bir iş olsa gerek.

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem

Bestouan plajı. Cassis'in popüler doğal plajı; ince çakıllı sahil güneşlenenlerle dolu. Plajın hemen arkasında bir otel ve beach club bulunuyor. Sahilden merdivenlerle çıkılan büyük yüksek bir kayada balık tutanlar dikkatimi çekiyor. Güzel kareler yakalamaya başladığım için seviniyorum, bu tekne turu gerçekten tam isabet oldu.

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem


Calanque de Port-Miou

Port Miou Marsilya ile Cassis arasında yer alan 9 muhteşem calanque içinde Marsilya'ya en uzak, Cassis'e en yakın.

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem


Dar ve uzun bir koyun sonunda yer alan doğal limanıyla Port Miou* aynı zamanda en yeşil olanı.
Teknemiz mavi sularda süzülerek ilerliyor ve kaptan esprili bir dille tarihini anlatmaya başlıyor.
Port Miou Romalılar döneminde de korunaklı bir liman olarak tarihte biliniyor, ismi de zaten latinceden geliyormuş: "portus melior" yani en iyi liman.

Port Miou boyunca gösterişli bir şekilde yükselen kireç taşı duvarları uzun seneler boyunca bir maden gibi dinamit kullanılarak parçalanmış ve gemilerle taşınmış. Kireç taşının ticari kullanım alanları oldukça geniş, tebeşirden diş macununa hatta tekstil de bile ham madde olarak kullanılıyor.        

Calanque Port Pin

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem

Calanque Port Pin teknemizin ikinci durağı, denizin temizliğini ve muhteşem rengini hayranlıkla seyrediyoruz. Hava sıcaklığı 25 derece civarında ve mevsim normallerinin üstünde. Kano  ve board yapanlar dikkatimi çekiyor. Hafif çırpıntılı deniz tüm su sporları için uygun, Mayıs'tan Ekim'e Cassis limanından kano kiralamak da mümkün, ilk başlayanlar için rehberli kano gezileri de düzenleniyor.

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem

Tekne turlarında yüzme molaları da oluyormuş yaz aylarında, ancak calanque suları içinde yüzmeye izin verilmiyor, sanırım bu konuda en şanslı olanlar Marsilya'dan başlayarak her noktası işaretlenmiş olan Calanques Ulusal Parkı yürüyüş rotasını takip eden doğa yürüyüşçüleri. Çoğu yerde küçük de olsa korunaklı bir doğal plaj bulunuyor. Yürüyüş ve tırmanma sporcularının uymak zorunda oldukları kurallar uyarı levhalarıyla belirtiliyor. Bu kurallardan en önemlisi doğal park alanı olarak kabul edilen 20 km.lik kıyı boyunca gece kamp ve çadır kurmanın kesinlikle yasak oluşu. Ayrıca jet-ski ve motorlu su sporları (su kayağı dahil) yasaklar listesine dahil.

Calanque En Vau

Denizden yaklaşık 130 metreye yükselen dik ve görkemli kayalar. 1,5 saatlik bir yürüyüş ile ulaşılan En Vau gerçekten en vahşi en güzel!  Küçük doğal kumlu plajı hem karadan uzun ve meşakkatli bir yolu göze alan doğa yürüyüşçülerinin,  hem de denizden yelkenlilerle teknelerle gelenlerin gözdesi. Kaptanımız en fazla yelkenlinin burada park ettiğini, esasen yaz boyunca karada ve suda en kalabalık yerin burası olduğunu söylüyor.

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem  

Gezimiz En Vau ile bitiyor ve dönüş yolunda pırıl pırıl gökyüzünü ve masmavi suları seyrediyorum. Cassis'e yaklaştıkça ilk net olarak gördüğüm şey kasabanın bitiminde yükselen heybetli Cassis falezi oluyor. Yüksekliği 390 metre olan bu falez Avrupa sahillerinde yer alan en yüksek falez oluşumu. Gerçekten de denizden görünümü oldukça etkileyici.

denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem

Calanques Milli Parkı ve Cassis Provence kıyılarının diğer meşhur ve seçkin yerleşimleriyle karşılaştırıldığında mütevazi ve sade; ancak doğal güzellikleriyle eşsiz ve bu haliyle benim için mükemmel.  Aslında Provence hakkında söylenecek en güzel sözü bir Fransız söylemiş..

Frederic Mistral'in ünlü deyişiyle :

Quand Le Bon Dieu envient a douter du monde, il se rappale qu'il a créé la PROVENCE. 

(Eğer Allah kendi yarattığı bu dünyayı sevmekten vazgeçmeye başlarsa, Provence'ı yarattığını hatırlayacaktır. )

Daha ne söylenebilir ki, Calanques ve Cassis harika bir gezi rotası olarak hararetle tavsiye edilir.



Nasıl gidilir? Marsilya'ya THY ve Pegasus uçuyor, Marsilya Cassis arası arabayla 30 dk, otobüs ile 40 dk. ancak seferler düzenli ve sık değil. Güney Fransa için her zaman iyisi araba kiralamak.

Nerede kalınır? Cassis içinde önerim Hotel Cassitel  www.cassitel.com  Marsilya'da kalmak isteeyenler için önerim Radisson blu Hotel Marseille (vieux port )  www. radissonblu.com 

Ne zaman gitmeli? Temmuz Ağustos oldukça sıcak geçiyor ve calanques turu için tavsiye edilmez, Mayıs Haziran ve Eylül Cassis ve çevresi için en ideal zaman.

*kalanj okunuşu.

1 yorum: