Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

11 Tem 2015

Mayorka yazıları I. Mayorka Plajları


Mayorka hakkında... 

Yılda yaklaşık 10 milyon ziyaretçisi olan bir ada düşünün... Dik kayaların denize doksan derece bir açıyla indiği nefes kesen vahşi kıyılardan Maldivler'i aratmayacak incecik kumlu turkuaz renkli koylara kadar farklı karakterde sahiller... Kuzeyden güneye doğudan batıya sayıları 100'ü geçen plajlar...

denizmontreal.blogspot.com
Mayorka okunuşu.... "Mallorca" ya da "Majorca" olarak yazılıyor.  Akdeniz'in incisi denilen efsane ada... 50'li yılların sonlarından itibaren Almanlar başta olmak üzere tüm dünyadan milyonlarca ziyaretçinin tatil merkezi olmuş. Temiz, düzenli yollarla birbirine bağlanmış kasabaların özgün mimarisi İspanyol ve Arap etkilerini barındırıyor.  Evlerin ortak özelliği balkonlarda bahçelerde bol bol çiçek olması. Güvenli bir yer, öyle kilit üstüne kilit kullanmak yok. Ortalarda gezen kolluk kuvvetleri de yok. Turizm adanın herşeyi desek yanlış olmaz. Bütün sistem de zaten turizm üzerine oturmuş. Diğer yandan bayıldım daha iyisi olmaz denir mi emin değilim. 70'li yıllarda tüm İspanya'da başlayan yoğun sahil yapılaşmasıyla inşa edilen zevksiz yüksek oteller ve apartman blokları gözümden kaçmıyor. Bu çirkin binalar daha çok Magaluf ile Palma şehri arasında yer alıyor.  Costa Dorada gezisinde de aynı şekilde turizm uğruna çirkinleştirilen İspanyol sahil yerleşimlerini görmüş ve blog yazımda bahsetmiştim.

Mayorka'yı gezerken daha ilk günden modern yollar, yoğun ama akıcı bir trafik, tertemiz caddeler, saygılı şoförler sanki bana İspanya dışında bir ülkedeymişim gibi hissettirdi. Daha sonra köyleri, kasabaları ve şehirleri gezdikçe her şeyin tıkır tıkır işlediği bir sistem içinde olduğunu gözlemledim. İlk haftanın sonunda bütün gün yolda olmama rağmen tek bir trafik polisiyle bile karşılamadım. En ücra köşeye en uzak köşesine kadar uzanan tali yollarda bile  levhalar -işaretler- yönlendirmeler öyle güzel yapılmış ki.

En büyük şehir Palma adeta adanın başkenti. Bütün yollar oradan doğuyor ve her yöne dağılıyor. Şehirler arası otobüsler, plajlar arasında tur yapan tekneler ulaşım için yeterli sayılır. Tren yolu ise tüm adayı kapsamıyor, sadece bir kaç şehir arasında çalışan seferler mevcut. Soller -Palma en yoğun olan hat. Ancak amacı Mayorka'yı keşfetmek, şehirden köye dağdan denize görmek olan gezginler muhakkak araba kiralamalı. Mesafeler kısa değil, bir gün içinde bir iki kasabayı keşfedip bir kaç plajda birer saat takılayım demek kolay değil, kızgın güneşin altında arabayı park etmek (her zaman plajın dibinde bir park bulunmuyor) plajda yer bulmak, öğlen bir şeyler yemek için plajın kafesinde sıra beklemek gerek... Gezi boyunca nerede kalınması gerektiği de ayrı bir konu... önceden rezervasyon yapmadan yer bulmak imkansıza yakın, ayrıca mümkün olduğunca merkezi bir yerde konaklamak gerekiyor. Palma şehrinde ya da ona en fazla 30-45 dk'lık bir mesafede olmak yeterli.

Otel, pansiyon, butik otel ve diğer tüm konaklama fiyatları tüm İspanya'da olduğu gibi Temmuz- Ağustos en pahalı düzeyde, haziran ayı boyunca ve Eylül'ün ikinci yarısında hem hava da güzel oluyor hem de uygun fiyatlı 3 günlük 5 günlük paketler ilan ediliyor, Avrupa ve uluslararası otel zincirlerinin çoğunun en az bir otelinin bulunduğu adada Hilton, Melia ve Sol dikkatimi çekti. Otellerin dışında "residence" tarzı uzun süreli ev ve apartman dairesi kiralama da epey revaçta, Alman ve İskandinav ülkelerinden gelenler daha çok bu şekilde konaklamayı tercih ediyorlar. Bir de adada çok fazla proje ilanına rastladım aynen bizde olduğu gibi, yeni yapımına başlanan villa sitelerini ve yazlık olarak inşa edilen balkonlu apartman dairelerini satmak için inşaatçılar ve emlak büroları epey agresif bir faaliyet içindeler, sahilde yürüyüş yapanlara dağıtılan broşürler, popüler plajlara giden yollarda kocaman panolar ilk aklıma gelenler.

Burası havası suyu güzel bir ada, en sıcak günde bile imbat rüzgarının insanı ferahlattığını söylemişlerdi. Gerçekten nemin düşük oluşuyla birlikte her zaman az da olsa rüzgarı hissetmek çok güzel oluyor. Antalya gibi nem oranı yüksek yerlerde hiç duramıyorum, Mayorka bu açıdan da mükemmel.

Bu gezide ön yargılı olmadan "Tatil adası, turizm cenneti"  tanımlarından öte bir Mayorka bulmaya, kendi Mayorka'mı keşfetmeye çalıştım. Elbette denizi ve yüzmeyi çok seven biri olarak plajların da keyfini çıkarmayı ihmal etmedim.  Yine de "Serre Tramuntana" dağları ve "Cap de Formentor" gibi doğa keşiflerim sanırım en ince kumlu plajlardan çok daha tatmin edici oldu. Ama madem bu güzel adanın en popüler olgusu plajları; ilk yazıda plajlardan bahsetmeliyim.

Mayorka sahilleri ve plajları hakkında her şeyden önce söylemem gereken,  halkın adanın her hangi bir yerindeki plaja girerken para ödemediği. Bizdeki gibi oteller sahili kapatamıyor, sahillerin teoride değil de "fiilen" halkın olduğunu görmek çok güzel. Adada "beach club" tarzı özel ayrıcalıklı plajlar da bulunmuyor. Çoğu halk plajında sadece şezlong ve güneşlik ve su sporları kiralama ücretleri söz konusu, bu ücretler de her plajın girişinde yer alan panoda belirtiliyor. Ayrıca su ölçümleri düzenli olarak yapılıyor ve panoya işleniyor. Sahilde ya da genel kullanım alanlarında en ufak bir çöp görmediğimi de belirtmeliyim, plajlar kadar sahil yerleşimlerinin tüm caddeleri ve parkları da pırıl pırıl.


Şezlong kirası ve şemsiye 4,5 € çarpı 2 eşittir 9  :)     
En ücra köşedekine kadar tüm plajlara temizlik konusunda 5 yıldız verdim, suyun temizliği bir iki şehir plajı dışında mükemmel. Tüm Avrupa plajlarında olduğu gibi insanlar birbirine son derece saygılı, çevre bilinci gelişmiş, geri dönüşüm istasyonları her yerde. Gürültü diye bir sorun yok, sadece İngilizlerin yoğun olduğu Magaluf bölgesinde plajın hemen üstünde yer alan bazı mekanların yüksek volumlü müziğini duydum, zaten burası da Bodrum'un  "Gümbet"inin devasa bir versiyonu, farkı denizin muhteşem olması.

Mayorka'nın 550 km. uzunluğundaki kıyılarında vahşi görünümlü kayalardan kilometrelerce uzanan kumullara mükemmel manzaralar sıralanıyor. Batı kıyısında denize girmek bir plajda uzanmak bir kaç yer dışında mümkün değil. Hem kayalık hem de yol yok. Doğu ve güney kıyısı tam bir plaj cenneti. Kuzeyde ise Puerto Pollença ve Peurto Alcudia sahil yerleşimleri kalabalık bir turist bölgesi ve ince kumlu güzel plajlarıyla ünlü.

İşte adanın her tarafından farklı özelliklerde, farklı kitlelere hitap eden 14 Mayorka plajı. En kuzeydeki Pollença plajından başlayarak kendi karelerimle küçük bir plaj rehberi.


Port de Pollença plajı (Puerto Pollença) 

Nerede? Kuzey'de yer alan Puerto Pollença sevimli bir sahil kasabası. Pollença turistik  bir yer olmakla birlikte oldukça sakin.  Plaj daha çok  Formentor burnunu ve deniz fenerini görmek için gelenlerin bir süre vakit geçirdiği bir sahil. Pek çok kişi burada bisiklet kiralayıp oldukça meşakkatli olan Formentor burnu yoluna devam ediyor.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz) kumlu sahil yaklaşık 1 km. uzunluğunda. Deniz çoğu zaman dalgasız ve temiz. Suyun ılık oluşu tek dezavantajı.

Kimler tercih eder? Aileler, bisikletli gezginler. Çocuklar için mükemmel bir sahil.

Plajın olanakları  Plaj şemsiyeleri ve şezlonglar ücretsiz. Duş ve soyunma odaları bulunmuyor. Cankurtaran yok. Plajın hemen arkasında balık restoranları ve kafelerin yer aldığı bir cadde var. Plajdan çıkanlar genellikle buraya geliyor.

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com


Alcudia Plajı  (Puerto Alcudia) (Playa Alcudia) 

Nerede? Kuzey doğuda Alcudia kentinin sahilinde birbiri ardna sıralanan plajlar genel olarak Alcudia paljları olarak anılıyor. En popüler turizm merkezlerinden biri olan Alcudia çok renkli ve oldukça kalabalık bir kent.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz) toplam uzunluğu 3 km. Beyaz kumlu kumsalı, genellikle durgun olan sığ suları ile karayipler ya da maldivleri andırıyor.

Kimler tercih eder?  Gençler, aileler, İngiliz turistler...

Plajın olanakları Sahil boyunca çeşitli plaj büfeleri, duşlar, seyyar WC, soyunma odaları, cankurtaran, deniz sporları.

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com




Cala Rajatsa / Cala Moll plajı (Playa de Cala Moll) 

Nerede?  Kuzey doğuda en popüler plajların başlama noktasında küçük bir koyun kısa sayılabilecek kumlu sahilinde yer alıyor.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz)  Plajın 50 metrelik dar sahili kumlu. Denizde yer yer yosun var, dalgasız. Bu koyun hemen arkasında kayalık ve nefis manzaralı bir koy daha bulunuyor.

Kimler tercih eder? Gençler ve çiftler arasında oldukça popüler.

Plajın olanakları sadece bir beach bar bulunuyor. Plajın yakınında ücretsiz park olanağı mevcut.


denizmontreal.blogspot.com




Cala Gran Plajı  (Playa de Cala Gran) 

Nerede? doğu kıyısı plajlarından... Koyun hemen arkasında büyükçe bir otel yer alıyor.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz) Cala Gran plajı ince kumlu orta büyüklükte bir plaj. Koyun her iki yanındaki kayalıklar turkuaz rengindeki sularla birlikte harika bir manzara oluşturuyor.

Kimler tercih eder? Çocuklu aileler de gençler de rahat ediyor. Ayrıca civardaki kiralık villalarda kalan Almanların da gözdesi.

Plajın olanakları Ücretsiz park, duşlar, kafe ve restoranlar,  su bisikletleri. Şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor.


denizmontreal.blogspot.com



Cala Llombards plajı  (Playa de Cala Llombards) 

Nerede? Adanın güney doğusunda yer alan Cala Llombards Santanyi bölgesindeki güzel koylardan biri, oldukça popüler bir plaj.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz)  100 metre enindeki sahilin derinliği daha fazla, inci kumlu plajın suları biraz serin. Haziran ortalarında ısınıyor. Çarşaf gibi dümdüz değil, gün içinde dalgalandığı da oluyor.

Kimler tercih eder?  Cala Llombards çocuklu aileler dahil herkesin gözdesi.

Plajın olanakları  hemen plajın üstünde küçük bir plaj barı ve restoran bulunuyor. Sade bir menüsü var, çok taze balık bulunuyor, nefis ızgara dil yapıyorlar. Şemsiye ve şezlonglar kiralanıyor. Su sporları olanağı yok.

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com


Es Trenc plajı (Playa es Trenc) 

Nerede? Palma'ya 45 dk. uzaklıkta ıssız ve vahşi görünümlü bir doğada, ender bulunan kuşların yaşam alanı olan kum tepeciklerinin yanı başında 3 km. uzunluğunda bembeyaz köpüklü dalgalarıyla meşhur bir plaj.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz) Kartpostal misali bembeyaz incecik kumlu 3 km. sahil. Deniz oldukça dalgalı. Konumu yüzünden her zaman rüzgarlı bir plaj.

Kimler tercih eder? Ailelerden ziyade gençler, surf ve su sporları meraklıları.

Plajın olanakları  Uzun sahilde plaj büfesi, cankurtaran vs. dışında öğle yemeği servisi veren bir restoran da bulunuyor. Plaja restoranın park alanından giriş yapanlar 10 € park parası ödüyorlar. (restoran müşterileri hesaptan bu rakam düşüldükten sonra kalanı ödüyor) Ücretsiz park Ses Covettes girişinde bulunuyor.

denizmontreal.blogspot.com



Palma şehri plajları (Playa de Palma)  

Nerede? Palma şehrinin plajları olarak bilinse de şehir merkezine 10 km. mesafede yer alan bir plajlar silsilesi...  Plajların hemen arkasında yer alan yürüyüş ve bisiklet yolu da çok popüler.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz)  Playa de Palma dalgalı deniz ve rüzgarlı bir sahil. Kum olarak başlayan sahil bazı yerlerde ince çakıl taşlı sahile dönüyor. Suyun temizliği konusunda biraz şüpheli olsam da panoya bakarsak kimyasal testleri düzgün sonuçlar veriyor.

Kimler tercih ediyor? Palma halkı ve Alman turistlerin gözdesi.

Plajın olanakları Akla gelebilecek her şey mevcut. Belli aralıklarla cankurtaran/gözetleme kulesi, günlük kiralanan şezlong ve şemsiyeler, plaj büfeleri... Su sporları merkezinde su kayağı ve paragliding yapılıyor. Eni 50 mt. olan kumsalda plaj voleybolu sahası da bulunuyor.






Illetas Plajı  (Playa Illetas) 

Nerede? Palma şehrine 7 km. uzaklıkta yer alan Illetas, apartmanlar ve otellerle dolu bir sahil bölgesinde yol seviyesinden merdivenlerle inilen orta büyüklükteki bir koyda yer alıyor. Meşhur 'La Terrazas restaurant/club' plajın hemen arkasında, plaj restoranları arasında farklı bir konumu olan havalı bir yer, müdavimleri de öyle...

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz)  Orta uzunlukta ince kum sahil. Deniz hafif dalgalı.

Kimler tercih ediyor?  Çevrede yaşayanlar, yazlık kiralayan turistler, tatil için gelen ispanyol'lar.

Plajın olanakları  tüm olanaklar mevcut, su sporları hariç.

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com



Es Carregator Plajı ( Palmanova Resort ) (Playa Es Carregator) 

Nerede? Es Carregator, Palmanova turizm bölgesinde yer alan üç plajdan en güzel olanı. Sakin ve kaliteli bir bölgede yer alan plajın yakınında kaliteli restoranlar ve dükkanlar bulunuyor.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz)  İnce kumlu plaj, çarşaf gibi deniz. Yavaş yavaş derinleşen deniz pırıl pırıl.

Kimler tercih ediyor?  çocuklu aileler, çevre kasabalarda oturan halk, villa tipi yazlık kiralamış olan yabancılar.

Plajın olanakları  günlük kiralanan şezlong ve şemsiyeler, kişisel eşyalar için plaj kasaları, su sporları, su eğlenceleri, cankurtaran.

denizmontreal.blogspot.com


denizmontreal.blogspot.com



Magaluf plajı  (Playa Magaluf) 

Nerede? Palma'dan 18 km. batıda yer alan Magaluf adanın ilk turizm merkezlerinden biri. Magaluf plajı ise adanın en kalabalık plajı. Mayorka'da plajda devriye gezen polisi ilk defa bu plajda gördüm! Günün her saati içki içen İngiliz gençleri bunun sebebi olmalı.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz) 1 km'lik sahili ince beyaz kum. Deniz çoğunlukla dalgasız.

Kimler tercih ediyor? Magaluf plajı özellikle İngiliz turistlerin ve gençlerin gözdesi.

Plajın olanakları  Gençlerin  tercih ettiği Magaluf sahilinde su sporları ve su eğlenceleri de revaçta. Paragliding, kano, waterski, su kaydırakları ve diğerleri.

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com



Santa Ponsa Plajı (Playa de Santa Ponsa)

Nerede? Santa Ponsa plajı Palma'ya 20 km. uzaklıkta. Adadaki eski sahil yerleşimlerinden. Belki de bu yüzden çirkin apartman blokları göze çarpıyor. Böyle güzel bir sahilin yanıbaşında özentisiz sevimsiz bir mimari şaşırtıyor insanı.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz) Plajın uzunluğu 1.3 km. İnce kumlu plajın denizi sığ ve dalgasız.

Kimler tercih ediyor? Ailelerin favorisi bir plaj.

Plajın olanakları  Sadece duşlar, şezlong ve şemsiyeler.




Peguara Plajları (Playas de Peguera ) 

Nerede? Peguera batı sahilinin başlangıcında yer alan muhteşem günbatımlarıyla ünlü bir sahil kasabası.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz) Peguera sahili zaman zaman dalgalı olan deniziyle geniş ve kumlu üç koyu kapsıyor. Bunlardan güneyde olan İsviçre kökenli Hapimag grubunun tatil köyünün sahili. Peguera  rüzgarlı bir konumda, deniz de biraz geç ısınıyor, Temmuz'dan önce oldukça soğuk.

Kimler tercih ediyor? Aileler tarafından tercih edilen bir tatil beldesi. Yazlıkların oldukça fazla olduğu bir kasaba. Alman turistlerin de favori yerlerinden biri.

Plajın olanakları  Denizde büyükçe bir su kaydıraklı eğlence parkı. Temel olanaklar ve su sporları.

denizmontreal.blogspot.com


denizmontreal.blogspot.com



Cala Fornells Plajı (Playa de Cala Fornells) 

Nerede? Peguera'dan hemen sonra gelen nefis manzaralı kayalık sahilde kısa kumlu bir plaj bulunuyor. Cala Fornells koyu, kaliteli iki otele ev sahipliği yapıyor, Peguera ile Fornells arasında ise yeşilin eksik olmadığı bol çiçekli yazlıklar sıralanıyor yol boyunca. Cala Fornells  Barabaros Hayrettin Paşa'nın karaya çıktığı yer olarak da biliniyor...

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz)  Cala Fornells sahilinde denizin karayla buluştuğu hemen her noktada irili ufaklı kayalar bulunuyor. 80 metrelik kumlu sahilin üstünde bile kayalar eksik değil. Deniz çoğu zaman hafif dalgalı.

Kimler tercih ediyor? Orta yaş ve üstü tatilciler, sakin sessiz bir plaj arayışında olanlar.

Plajın olanakları şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor.

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com



Port Soller Beach (Playa Puerto de Soller)

Nerede?  Soller adanın batı kıyısında popüler bir liman... Eski kasaba meydanı, limanın girişindeki deniz feneri adanın simgesi olan yerlerden... Soller'in muhteşem günbatımı bile turistlerin günübirlik ziyaretleri için yeterli. Limanın pek de uzağında olmayan iki küçük plaj ve sahildeki kaliteli restoranlar her zaman kalabalık.

Fiziksel özellikleri (sahil/deniz)   Traves ve C'an Repic plajlarının toplam uzunluğu 800 mt. Sahil kum/çakıl karışımı. Deniz oldukça sığ. Yatların ve teknelerin sürekli hareket halinde olduğu bir limanın su kalitesine güvenmek kolay değil ancak ölçümler plajların temiz olduğunu söylüyor.

Kimler tercih ediyor? İspanyol aileler, gün batımı turları için gelen turist grupları.

Plajın olanakları şezlong ve güneşlik kiralanıyor. Su sporları dışında tüm olanaklar mevcut.



denizmontreal.blogspot.com



Mayorka plajları Akdeniz'in en güzelleri mi? Sardunya ve Malta'yı, Minorka ve İbiza'yı da görmek lazım.  Emin olduğum tek şey plaj-deniz -güneş tutkunlarını mutlu edecek her şey Mayorka'da mevcut...

Bir sonraki yazıda adadaki  "gurme keşiflerim" ve özgün lezzet" arayışımla ilgili kareler geliyor:)




2 yorum:

  1. Harika bir yazi Mayorka tatilimizin rehberi olacak..cok tesekkurler

    YanıtlaSil